Now Reading
Szlachetny smak Syberii

Szlachetny smak Syberii

„Przywykliśmy do picia wódki mocno schłodzonej, a wręcz zmrożonej. Jest to pozostałość po czasach, gdy w Polsce były dostępne wódki niskiej jakości, a ich smak był mało wyrafinowany. Tworząc wódkę Beluga, gorzelnicy stworzyli produkt, który warto skosztować w temperaturze pokojowej, aby poczuć pełnię smaku i poznać wszystkie nuty smakowe składników użytych przy tworzeniu tego wyjątkowego trunku”, mówi ambasadorka wódki Beluga w Polsce Daria Pasieka.

 

Wódka Beluga to marka stosunkowo młoda. Wprowadzona na rynek w 2003 roku, wdarła się przebojem na listę najlepszych wódek w segmencie premium. Dumnie wkroczyła do najbardziej uznanych restauracji na całym świecie, uświetniając okazje rodzinne, prestiżowe wydarzenia sportowe i artystyczne.

W czym tkwi sekret wódki Beluga? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Nad stworzeniem trunku pracowali najlepsi gorzelniani rzemieślnicy, którzy połączyli swoją wiedzę zdobywaną przez ponad 100 lat z nowoczesnymi technologiami.

Dzięki ich wiedzy powstała receptura unikatowego produktu, któremu nadano nazwę Beluga, nawiązującą do jesiotrowatych ryb o tej samej nazwie, z ikry których powstaje jeden z najdroższych czarnych kawiorów na świecie.

Przy tworzeniu wódki Beluga wykorzystywany jest najczystszy spirytus słodowy, uzyskiwany w procesie naturalnej fermentacji ziarna wolnego od zanieczyszczeń przemysłowych, pozyskanego z regionu zachodniej Syberii. Niezwykle ważnym składnikiem wykorzystywanym w procesie produkcji jest idealnie czysta woda artezyjska czerpana ze studni o głębokości 300 m. Dodatkowo, aby zapewnić wodzie krystaliczną czystość stosowany jest proces filtracji przy wykorzystaniu piasku kwarcowego i srebra. W celu uzyskania szlachetnego, zbalansowanego smaku, gorzelnicy dodają kompozycję zebranych ręcznie ziół syberyjskich, takich jak ostropest plamisty stosowany w procesie produkcji Beluga Gold Line czy leśnych borówek, które wzbogacają smak Beluga Hunting Herbal.

Nie bez znaczenia dla smaku i delikatnego aromatu jest proces leżakowania lub, jak to określają niektórzy specjaliści, odpoczywania. Proces ten, w zależności od linii, trwa od 30 do 90 dni. Smak wódki został zamknięty w wyjątkowej butelce, która podkreśla szlachetność oraz niepowtarzalny smak trunku. Butelki linii wódki Beluga zostały zaprojektowane przez francuskich designerów, którzy do ich produkcji wykorzystali szkło kryształowe. Każda butelka jest ozdobiona ręcznie wykonanym metalowym symbolem ryby Beluga, a w przypadku linii Beluga Gold Line cała etykieta wykonana jest ręcznie.

© 2023 Magazyn golfowy GOLF&ROLL, wydawca: G24 Group Sp. z o.o