Teraz czytasz
Reguły: Gdzie jest piłka?

Reguły: Gdzie jest piłka?

Wyobraź sobie, że bierzesz udział w konkursie hole-in-one i twoja piłka po udanym teeshocie toczy się po putting greenie w kierunku dołka i opiera się o flagę. Jest w dołku czy też nie? Jak postąpić, aby podczas wyjmowania flagi nie stracić nagrody? 

Odpowiedź na pierwsze pytanie daje definicja „W dołku”, która mówi, że piłka jest w dołku, gdy spocznie wewnątrz obwodu dołka i znajdzie się całkowicie poniżej górnej krawędzi dołka. Czyli na zdjęciu piłka nie jest jeszcze „w dołku”.

Odpowiedź na drugie pytanie znajdziemy w regule 17-4: „Piłka opierająca się o flagę”. Gdy stało się tak, że piłka gracza oparła się o flagę znajdującą się w dołku, ale do niego nie wpadła, gracz lub osoba przez niego upoważniona może przesunąć lub wyjąć flagę.Jeżeli w trakcie takiego działania, piłka wpadnie do dołka, uważa się, że gracz umieścił piłkę w dołku swoim ostatnim uderzeniem, czyli zagrał hole-in-one we wspomnianym konkursie. W innym przypadku, to znaczy gdy piłka zostanie przesunięta w trakcie ruchu flagi, musi być położona na krawędzi dołka bez doliczania kary i gracz musi kolejnym uderzeniem umieścić piłkę w dołku.

Może zdarzyć się tak, że współzawodnik lub przeciwnik, bez upoważnienia wyjmie flagę i piłka oddali się od dołka. Wtedy reguły biorą w obronę gracza i ma on prawo odtworzyć sytuację z piłką opierającą się o flagę, a następnie może sam usunąć flagę i sprawdzić, czy piłka wpadnie do dołka.

 

© 2021 Magazyn golfowy GOLF&ROLL, wydawca: G24 Group Sp. z o.o