Teraz czytasz
Zmiany, zmiany… Nowa reguła na pomoc graczom

Zmiany, zmiany… Nowa reguła na pomoc graczom

Na początku grudnia R&A i USGA ogłosiły nową regułę lokalną anulującą karę za przypadkowe przemieszczenie piłki przez gracza na putting greenie. Od 1 stycznia 2017 r. będą mogły ją stosować wszystkie komitety turniejowe. Na starcie należy podkreślić, iż nie jest to nowa reguła ani poprawka do istniejącej reguły w zapisach „Regułach Gry w Golfa. Poniżej przedstawiamy kilka najczęściej spotykanych pytań w kwestii powstania i stosowania nowej reguły lokalnej.

  1. Jak działa ta reguła lokalna?

Reguła lokalna eliminuje karę za przypadkowe przemieszczenie piłki albo znacznika piłki na obszarze putting greenu. W sytuacjach, w których piłka zostanie przypadkowo przemieszczona przez gracza, jego partnera, jego przeciwnika lub też przez jednego z ich caddie’ch albo też przez sprzęt, nie ma żadnej kary i piłka musi być odłożona na oryginalne miejsce.

  1. Czy reguła ma zastosowanie do piłki przemieszczonej przez wiatr?

Nie. Jeśli piłka zostanie przemieszczona w wyniku wiatru, wody albo jakiejś innej naturalnej przyczyny, włączając w to grawitację, piłka musi być grana bez kary tak jak leży, czyli z jej nowego miejsca.

  1. Z jakiego powodu postanowiono wprowadzić się taką regułę lokalną?

Eliminacja kary jest odpowiedzią na uwagi zgłaszane zarówno przez graczy, jak i komitety turniejowe. Obie federacje golfowe R&A i USGA przyznały, że w ramach projektu Modernizacji Reguł już od kilku lat rozważały zmianę kary za przypadkowe przemieszczenie piłki na putting greenie. Pierwszym krokiem w tym kierunku była zmiana Reguły 18-2 „Piłka w spoczynku przemieszczona”. Można przypuszczać, że ostateczna decyzja została przyspieszona z powodu wydarzenia z udziałem Dustina Johnsona podczas turnieju  US Open. Zawodnik ten został posądzony o przemieszenie piłki na greenie dołka nr 5. W pierwszej wersji opinii sędziowskiej golfista usłyszał, że nie ma kary, po czym na 12. dołku został poinformowany, że prawdopodobnie będzie musiał dopisać jedno uderzenie karne za spowodowanie przemieszczenia piłki. Sędziowie tego turnieju przez długi czas mieli problem z określeniem, czy to zawodnik spowodował przemieszczanie piłki, czy też był jakiś inny powód. Dustin rozgrywał pozostałe dołki (grając o zwycięstwo), nie wiedząc, czy przyznano mu karę jednego uderzenia czy też nie. Cała ta sytuacja wywołała ogromną dyskusję w świecie golfa, a USGA wydało nawet specjalne oświadczenie, tłumacząc się w tej sprawie.

Analizując również inne incydenty z piłką przemieszczoną na putting greenie  z udziałem znanych zawodowców, R&A i USGA stwierdziły, że w pewnych szczególnych sytuacjach ukształtowanie, spadek i kondycja dzisiejszych putting greenow zwiększają szanse na poruszenie się piłki. Dlatego trudno czasami określić, czy to gracz spowodował jej przemieszczenie, czy też została ona poruszona przez wiatr albo inne naturalne przyczyny. Ponadto, kiedy piłka przemieści się w sytuacjach, gdy gracz nie robi nic ponad rutynowe działania przygotowawcze do uderzenia, to nie jest sprawiedliwe, by karać za to gracza.

  1. Dlaczego reguła lokalna nie ma zastosowania na całym polu golfowym?

Okazało się, że w większości przypadków sytuacje takie dotyczą putting greenów i zazwyczaj chodzi o minimalne przemieszczenie. Najczęściej zdarza się one, gdy gracz po prostu przygotowuje się do uderzenia i piłka może być w łatwy sposób odłożona na miejsce. Sprawa wygląda inaczej, gdy piłka znajduje się poza putting greenem, dlatego uznano, że w tych przypadkach kara powinna być zachowana.

5. Czy ta reguła lokalna jest rekomendowana tylko dla turniejów zawodowych?

Najprawdopodobniej reguła ta będzie szeroko stosowana w golfie zawodowym i amatorskim. Jej zastosowanie jest zalecane dla wszystkich poziomów gry, ale ostatecznie zależy do każdego indywidualnego komitetu. W każdym razie nowa reguła lokalna będzie obowiązywała od stycznia. we wszystkich, organizowanych przez R&A i USGA, turniejach mistrzowskich, kwalifikacyjnych i międzynarodowych. Została także przyjęta przez organizatorów PGA Tour, European Tour, LPGA, PGA of America i Masters Tournament.

Kiedy stosujemy nową regułę?

Gdy podczas przygotowywania się do uderzenia, gracz przypadkowo przemieści piłkę …..

Gdy gracz przypadkowo upuścił swoją piłkę, która uderzyła i przemieściła znacznik…

Gdy gracz przypadkowo upuścił swój znacznik, który uderzył i przemieścił piłkę …..

Gdy gracz przypadkowo kopnął i przemieścił swoją piłkę …..

fot. Marek Darnikowski

© 2021 Magazyn golfowy GOLF&ROLL, wydawca: G24 Group Sp. z o.o